Nalor

Održana šetnja “milion razloga”u borbi protiv raka dojke - 2014

18.oktobar, Beograd – U centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici danas je, uz masovnu podršku građana i veliki broj javnih ličnosti, održana tradicionalna Roze šetnja podrške u borbi protiv raka dojke. Ovaj događaj organizovan u sklopu kampanje “Milion razloga zašto želim svet uz tebe” poslao je snažnu poruku podrške i poziv ženama u Srbji da rak dojke ne mora da bude bolest sa smrtnim ishodom i da se redovnim pregledima može preventivno delovati na ovu opasnu bolest.

Šetnju je otvorila simbolična polumaratonska staza dužine 21 metar i 95 centimetara kojom su,zahvaljujući portalu trčanje.rs,trčali hrabri muškarci u roze štiklama i time poslali poruku svojim sugrađanima koliko je podrška svih nas ključna u borbi protiv raka dojke.

Veliki broj građana posetio je i stručno savetovalište organizovano u saradnji sa Institutom za Onkologiju i Radiologiju Srbije i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut koje je bilo deo ovog jedinstvenog događaja koji u okviru kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“već drugu godinu organizuju kompanija Avon, Fond B92 i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Grada Beograda.

„Ministarstvo zdravlja podržava ovakve i slične akcije koje utiču na podizanje svesti naših građana o značaju prevencije“ istakao je ministar zdravljadr Zlatibor Lončar koji je svojim prisustvom podržao događaj „Moramo kontinuirano da radimo na prevenciji svih vrsta kancera, ne samo raka dojke. Podaci jasno ukazuju da se smrtnost od raka dojke značajno smanjuje pravovremenom prevencijom i zato ne treba samo jedan dan da posvetimo ovoj temi već da na tome radimo tokom cele godine.“

Cilj kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ je da podigne svest o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv raka dojke i da podrži preventivne i programe psihosocijalne pomoći ženama i njihovim porodicama koje sprovode udruženja Nacionalne asocijacije obolelih od raka (NALOR) u Srbiji. Ove godine u tu svrhu u okviru Roze šetnje održan je i humanitarni bazar na otvorenom na kome su se predstavile brojne organizacije i udruženja u okviru NALOR-a, dok su u okviru stručnog savetovalištanaše sugrađanke dobile informacije o samopregledu i načinima prevencije raka dojke

“Izuzetna nam je čast da možemo da damo doprinos u važnoj borbi protiv raka dojke i pomognemo ženama u Srbiji da sačuvaju svoje zdravlje.” izjavila je Vesna Kovljenić, direktor Avon Srbija. “Želimo da podsetimo sve dame da imaju milion razloga da idu redovno na preglede i da je zdravlje ključ njihove lepote. Zahvaljujemo se svima koji su prepoznali i doprineli da akcija za borbu protiv raka dojke traje čitavu deceniju i istinski pomogne ženama da se izbore sa svakodnevnim izazovima ove bolesti. Mi nastavljamodalje sa akcijom sve dok dok ova bolest ne bude potpuno iskorenjena.”

“Veliko mi je zadovoljstvo što ću danas prošetati i na taj način pružiti simboličnu podršku borbi protiv raka dojke u Srbiji” rekao je ambasador SAD u Srbiji Michael D. Kirby i dodao: ”Rak nije nepobediv ukoliko se otkrije na vreme, zato su redovni pregledi od najvećeg značaja, jednako kao i podrška koju ženama pružaju njihove porodice, između ostalog i tako što će ih podsetiti da zakažu pregled na vreme.”

Veran Matić, predsednik upravnog odbora Fond B92 naglasio je: „Nakon velikog uspeha prošlogodišnje šetnje, drago nam je da smo se ponovo okupili istim povodom. A za to u Srbiji imamo 3,7 miliona razloga. Zdravlje žena, naših majki, supruga, ćerki i prijateljica nam je i dalje jedan od glavnih prioriteta kome posvećujemo značajan deo aktivnosti Fonda B92 na promociji načina da se bolest spreči ili otkrije na vreme. Očekujemo u skoroj budućnosti ozbiljne sistemske iskorake pre svega u organizovanju programa nacionalnog skrininga koji treba da bude prekretnica u borbi protiv raka dojke u Srbiji.”

Današnju šetnju prisustvom podržali su i Tanja Mišćević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU,dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kao i Katarina Radivojević, Anđelija Vujović, Marija Vicković, Srna Lango,Lena Bogdanović, Jelena Blečić, Ana Marković, Valentina Obradović, Una Senić, Bojan Ivković, brojni sugrađani i pobednice raka dojke.

Kontakt za medije: Jelena Malenović, jelena.malenovic@proglaspr.rs, tel. 062 - 8 000 148

O raku dojke

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli približno 4000, dok oko 1600 žena umre od ove opake bolesti.

Rak dojke je vodeći uzročnik smrti kod žena.

Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 % slučajeva.

Suočavanje sa bolešću kao i podrška okruženja i porodice od izuzetne su važnosti i mogu značajno doprineti u ishodu terapije i procesu ozdravljenja.

Istraživanja pokazuju da oko 30 % pacijenata ima prisutne anksiozno depresivne tegobe u nekoj fazi lečenja za koje je potrebna intervencija stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja.

***

NALOR (Nacionalna asocijacija lečenih od raka) program psihosocijalne podrške

Najnoviji program NALORa kroz psihosocijalnu podršku pomaže ženama i njihovim porodicama koje se suočavaju i nose sa dijagnozom raka dojke. Prvi ovakav program bio bi organizovan naredne godine u Leskovcu i tokom 6 meseci obuhvatio bi 300 žena i njihovih porodica.

Ovaj program psihosocijalne podrške namenjen je ženama i svim članovima njihovih porodica (supruzima, roditeljima, deci) u svim fazama suočavanja sa bolešću: po saznanju dijagnoze, pre i posle operacije, tokom lečenja (zračne i hemoterapije), posle lečenja i kod progresije bolesti.

„Najveći šok žene dožive kad saznaju dijagnozu, dok još uvek nemaju dovoljno informacija. Kako su najčešće stub porodice, one štite svoje ukućane i decu od šoka i traume, zaboravljajući na sebe. Najčešće nemaju vreme i prostor gde bi one ispoljile svoje strahove, očaj, užas i ostala osećanja, bez brige da li će time nekom naškoditi.“ Dr. Đerđi Šarić, onkolog i predsednica NALORa.“Ovim programom želimo da pomognemo i olakšamo ne samo ženama već i celim porodicama prolazak kroz borbu sa ovom bolešću.“ www.nalor.co.rs

***

Avon Akcija zа borbu protiv rаkа dojke

Ove godine Avon obeležava 10 godina delovanja Avon Akcije za borbu protiv raka dojke u Srbji. Avon akcija za borbu protiv raka dojke u Srbiji pokrenuta je 2004. i od tada do danas, Avon Srbija je prikupila i donirala više od pola miliona dolara (500.000$) da obezbedi najsavremeniju opremu za ranu dijagnostiku kao i da podrži programe koji podižu svest i pružaju neophodnu obuku ženama u borbi protiv ove bolesti. Avon sredstva prikuplja prodajom posebnih proizvoda sa ružičastom vrpcom, čiji je sav prihod namenjen podršci programa za borbu protiv raka dojke.

Prvа Avon šetnjа u borbi protiv rаkа dojke održаnа je 2005.godine a prva donacija, sto zа stereotаksičnu biopsiju dojke je uručena Institutu zа onkologiju i rаdiologiju Srbije 2006. Tokom 2008. i 2009.g. Avon Srbijа organizuje kаmpаnju kliničkih pregleda dojke „Potrebne smo jednа drugoj“, u okviru koje je pregledаno više od 3300 ženа širom Srbije. U 2008. je podržаn Fond B92, donаcijom od 1 milion dinаrа zа kupovinu prvog digitаlnog mаmogrаfа u Srbiji. 2008. i 2009. orgаnizovаno je „Dizаnje svesti“ nа Trgu Republike, sа prenosom uživo kаko bi poruke o rаku dojke stigle do što većeg аuditorijumа. 2011. godine je donаcijom аpаrаtа zа stereotаksičnu vаkuum аsistirаnu biopsiju kompletirаnа opremа Institutа zа onkologiju i rаdiologiju u Beogrаdu. Od 2010 Avon podržаvа progrаm obuke ženа u rurаlnim sredinаmа o vаžnosti prаvovremenih pregledа u borbi protiv rаkа dojke, „Zdrаvkа“ koja danas pokriva 5 regiona a obuhvata 5000 žena.2013. na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, uspostavljen je Nаcionаlni dаn borbe protiv rаkа dojke, 20. mаrt. Kampanja „Želim svet uz tebe“ 2013. prerasta u „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ i u vidu roze karavana obilazi Srbiju. 2014. nastavljamo akciju i pokrećemo kampanju za podršku programima psihosocijalne pomoći ženama i njihovim porodicama da se lakše izbore sa rakom dojke. avon.rs/PRSuite/milionrazloga.page, avonfoundation.org

***

Fond B92

Osnovаn 2004. godine kаo nevlаdinа orgаnizаcijа kojа okupljа sve neprofitne projekte i аkcije B92, Fond B92 nаstаvljа trаdiciju svih delovа mаtične kuće koristeći sаvremene аlаte zа promociju demokrаtskih vrednosti. U okviru Fondа B92 reаlizuju se аkcije društvene odgovornosti, producirаju se i promovišu dokumentаrni filmovi, аngаžovаnа umetnost, аktivističke orgаnizаcije, а svoje delаtnosti obаvljа i Kulturni centаr Reks. Fond B92 i njegov osnivаč medijskа kućа B92 su promoteri korporаtivne i individuаlne društvene odgovornosti, аli i prikupljаju sredstvа zа specijаlne humаnitаrne аkcije. U poslednjih nekoliko godinа Fond B92 je prikupio novаc i implementirаo brojne аkcije od kojih su jаvnosti nаjpoznаtije „Bitkа zа bebe“, izgrаdnjа sigurnih kućа zа žrtve porodičnog nаsiljа, nаbаvkа pokretnog digitаlnog mаmogrаfа zа prevenciju rаkа dojke, nаbаvkа trаnsfuziološkog аutobusа zа Institut zа trаnsfuziju krvi, kаmpаnjа zа sigurnost u sаobrаćаju itd. fondb92.org

***

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država

Ambasada SAD u Srbiji je već godinama posvećena podizanju svesti o borbi protiv raka dojke, a deo “Milion Razloga Zašto” kampanje je postala 2013. godine. U saradnji sa partnerima aktivno je uključena u različite aktivnosti posvećene ovoj temi, a deo tih aktivnosti uključuje dovođenje američkih stručnjaka koji sa svojim kolegama iz Srbije razmenjuju iskustva iz oblasti prevencije kancera i psihološke podrške pacijentima i njihovim porodicama. Takođe, kroz programe profesionalinih razmena koje finansira Stejt department, stručnjaci iz Srbije koji se bave ovom i sličnim temama imaju priliku da borave u Americi i tamo steknu nova znanja, ali i podele svoja iskustva sa američkim kolegama. serbian.serbia.usembassy.gov

Pogledajete fotografije