Nalor

GINEKOLOG ONKOLOG - PRIJATELJ ŽENE

Veoma je važan razgovor o onome što osećate, i o onome što vas raduje i o onome što vas brine.

Ako ste operisani, vas lekar će vam dati savet o načinu života u prvom periodu dok se potpuno ne oporavite, a u skladu sa lečenjem koje je sprovedeno. Bićete obavešteni o daljem postupku lečenja i praćenja vašeg stanja.

Uobičajeni postupak u planiranju načina lečenja maligne bolesti je konzilijarno donošenje odluke o daljem tretmanu. To znači da o vašem lečenju odlučuje tim stručnjaka koji se bavi lečenjem malignih bolesti. U tom timu nalaze se hirurg određene specijalnosti, internista onkolog, radioterapeut, patolog i drugi specijalisti kada je potrebno. U lečenju obolelih od raka učestvuju i medicinske sestre specijalno obučene za terapiju i negu onkoloških pacijenata, psiholog, socijalni radnik, izabrani lekar... U timu koji se brine o vama svako na svoj način doprinosi vašem dobrom osećanju i zdravlju.

Ne ustručavajte se da pitate sve što želite da znate,često u susretu sa lekarom zaboravimo da pitamo sve što nas interesuje pa je dobro da zapišete u neku beležnicu, svesku što će vam biti podsetnik.

Posle operacije, pre nego što napustite bolnicu, biće vam objašnjeno šta možete da očekujete u narednim danima. Iako komplikacije nisu česte nakon što napustite bolnicu, obavestite svog lekara ako imate bilo šta od sledećih tegoba:

Tokom vašeg oporavka, potreban vam je adekvatan odmor i ishrana, učestvovanje u blagim fizičkim aktivnostima i razonodi.

Uravnotežena ishrana će pomoći da povratite snagu i postignete isceljenje. Lagana fizička aktivnost preporučuje se u prve dve nedelje nakon operacije, ili dok ne dođete na prvu kontrolu posle operacije. Odložite vožnju automobila ili dugotrajno sedenje za tri ili četiri nedelje nakon operacije. Možete početi sa vežbama posle tri ili četiri nedelje, ali izbegavajte naporne vežbe dva do tri meseca nakon operacije.

Uklanjanje materice uzrokuje prestanak menstrualnog perioda i gubitak reproduktivne funkcije. Kod mlađih žena, uklanjanje jajnika može dovesti do simptoma menopauze, kao što su valunzi (nagli osećaj toplote), noćno znojenje, nesanica ili promene raspoloženja. Seksualni osećaji ne moraju biti izmenjeni kod osoba operisanih od raka. Međutim, seksualni odnos treba izbegavati četiri nedelje nakon operacije. Slobodno razgovarajte sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom o svim pitanjima koja vi i vas partner imate o seksualnoj aktivnosti.

Tokom terapije i jedan period posle koristiti blaga sredstva za negu. Diskretna šminka može značajno poboljšati izgled i povećati samopouzdanje.

Kao što delite sa prijateljicom svoje radosti, strahove i misli tako isto ne zaboravite da je ginekolog vaš prijatelj koji je uvek tu da vas podrži i bude pored vas tokom lečenja.

doc.dr Milica Živaljević, spec.ginekolog onkolog