Nalor

RAK KOŽE

Rak kože spada u grupu najčeših malignih (zloćudnih) tumora u svetu, a mogu oboleti ljudi svih boja kože odnosno rasa. Postoje različiti tipovi raka kože:

Aktinične ili solarne keratoze predstavljaju prekancerozne promene na koži koje se mogu transformisati u BCC ili SCC. Izgled AK je nalik mrlji ili „lišaju“ oker ili crvenkasto-braon boje, ovalnog ili kružnog oblika, koje mogu biti prekrivene sa diskretnim ljuspama, velicine od zrna pšenice do zrna graška, najčešće prisutne kod osoba srednje i starije životne dobi, lokalizovane na delovima tela izloženim suncu (po čemu su i dobile naziv): lice, poglavina, vrat, ušne školjke ili nadlanice.

Bazocelularni ili bazalnih ćelija karcinom predstavlja najčešći tip raka kože koji zbog toga što vrlo retko daje metastaze predstavlja najmanje opasan tip raka kože. Može imati različitu kliničku prezentaciju: crvenkasto-pink izraštaj odnosno uzdignuće kože sa tankom sedefasto perlastom ivicom ili kao manji čvorić ili pečat prekriven ljuskama, ili ranica koja ne zarasta. Naziv je dobio prema tipu bazalnih ćelija kože koje zahvata abnormalnim i nekontrolisanim rastom.

Spinocelularni ili skvamozni ćelija karcinom je druga najčešća forma raka kože koju karakteriše brz, progresivan i destruktivan rast sa brzim davanjem metastaza. Najčešće je izgleda crvene ljuspaste pločice ili čvorića koji spontano krvari ili formira ranicu koja ne zarasta, vec se postepeno i progresivno širi. Može zahvatiti sve delove kože, posebno izložene suncu, kao i sluznice usne duplje ili genitalija.

Rak kože

Maligni melanom je najopasnija forma raka kože poreklom od pigmentnih ćelija kože – melanocita, sadrže melanin koji daje boju koži. Vrlo često izgledaju kao mladeži, a pojedini i nastaju malignom transformacijom mladeža. Najčešće su tamno braon ili crne boje pločice, mrlje ili čvorići, različitih boja: boje kože, crveni, ružičasti (bez pigmenta, vrlo retka forma MM), plave ili ljubičaste boje. Uzrokovani su intenzivnim izlaganjem kože suncu koje dovodi do pojave opekotina ili kod genetski predisponiranih osoba. Ukoliko se prepozna i rano leči, najčešće je izlečiv, ukoliko nije stvorio udaljene metastaze u telu, kada se teško leči i dovodi do smrtnog ishoda. Retko, ali postoje i melanomi koji pored kože mogu zahvatati oralnu, anorektalnu i genitalnu sluznicu, oko, nos odnosno nosne sinuse; obzirom da ćelije koje proizvode melanin se nalaze u različitim pomenutim delovima tela, a ne samo u koži.

Rak kože

UPOZORAVAJUĆI ZNACI NA MALIGNI MELANOM ili ABCDE znakovi melanoma

Mladeži, braon mrlje ili izrasline na koži su uglavnom bezopasne, ali ukoliko osoba ima više od 100 mladeža na koži ima povišen rizik za nastanak MM.

Prvi znaci MM su pojava atipičnih mladeža (displastičnih nevusa). Stoga je veoma važno da dobro poznajemo svoju kožu i da prepoznamo i reagujemo na bilo koju promenu mladeža na bilo kom delu tela. Rano otkrivanje je najznačajniji faktor u uspešnom lečenju melanoma.

ABCDE znakovi melanoma

A (asymmetry) – ASIMETRIJA nepravilni oblik ili asimetričnost promene; ukoliko polovimo promenu nevidljivom osom, jedna polovina promene ne liči na drugu polovinu promene.

Rak kože

B (border) – IVICA nepravilnost ivica promene; valovite, reckaste ili slabo definisane ivice.

Rak kože

C (color) – BOJA prisutnost više boja promene; jedan deo promene ima tamno braon i crne nijanse, dok drugi delovi su bele, crvene ili plave nijanse.

Rak kože

D (diametar) – PREČNIK promene čiji je prečnik veći od 6mm najčešće ukazuju na MM; ali mogu biti i manji i veći od 6mm; za brzu orjentaciju to je veličina gumice na drvenoj olovci.

Rak kože

E (evolving) – EVOLUCIJA promena napreduje u rastu ili izdizanju.

Rak kože

Obratiti pažnju na promene koje menjaju veličinu, oblik i boju, mogu imati hrapavu ili ljuspastu površinu na dodir, praćene svrabom, spontano vlaže ili krvare, izgledaju kao ranica koja ne zarasta.

FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK RAKA KOŽE

Faktori rizika koji učestviju u nastanku raka kože variraju za različite tipove raka kože.

OPŠTI FAKTORI RIZIKA za nastanak raka kože prema referentnom američkom centru za kontrolu i preveciju bolesti, CDC (Center for Disease Control and Prevention):

FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK MELANOMA:

TIPOVI KOŽE

Da li će osoba imati preplanulu boju kože ili biti sklona nastanku opekotina kože, zavisi od tipa kože i izloženosti kože UV zracima.

Postoji 6 tipova kože podeljenih prema tipu kože po Fitzpatrick-u da lako dobija preplanulost ili nastaju opekotine kože:

Iako svaki tip kože može biti oštećen izložen UV zracima, osobe sa I i II tipom kože imaju najviši rizik za nastanak raka kože.

PREVENCIJA NASTANKA RAKA KOŽE

Rak kože

ZAŠTITA DECE TOKOM BORAVKA NA SUNCU

Obratiti pašnju na sledeće savete odnosno pravila tokom boravka dece na suncu:

Rak kože

SAMOPREGLED PROMENA NA KOŽI

Rak kože

SAVETI PRAVILNOG NANOŠENJA PREPARATA ZA ZAŠTITU KOŽE OD SUNCA

Rak kože

Jedna dužina linije šake nanešenog preparata dovoljna je za lice, vrat i svaku ruku; a dve dužine linije dovoljne su za grudi, stomak, leđa i noge.

OPREZ:

Rak kože

Dr sc. med. Ivana Dunic, spec.dermatovenerologije i angiologije