Nalor

Kosa

Drage moje,pre nego napišem neki savet o tretiranju kose I kože glave u toku hemio terapije želim vam preneti svoje iskustvo iz tog perioda.Zovem se Vesna Bondžić,operisala sam 2007.godine karcinom dojke a sada sam osnivač I predsednica udruženja Ženski centar “Milica”Vrnjačka Banja

MART 2007 Vrnjačka Banja

Sve su mi rekli,baš sve,koliko ću trajati, šta neću dočekati, čega se moram odreći, samo mi nisu objasnili kako da se borim. Sitnica, to valjda moraš sam. Krećem na terapije, ne znam koliko će trajati, znam da od neke opada kosa i imaš mučninu, valjda je to hemio. Kad opada kosa? Nemam pojma. Ok,ošišaću se na kratko. Šta onda?...Čekaću.

DAN D

Sutra primam drugu terapiju, danima me već “boli kosa” ha-ha, smeju mi se kad to kažem, jeste blesavo ali malo da se našalimo, umire koren, znam. Dolazi dan...spremna sam, nije to ništa, mogu ja to, valjda,...ustajem, krećem ka kupatilu, na jastuku ostaje gomilica kose, prelazim rukom preko glave, ruke su mi pune kose...Gospode, pa ja se raspadam!!! Grozan osećaj! Ne, nisam spremna, niko ne može da bude spreman na ovaj trenutak. Oblačim duks, stavljam kapuljaču i sedam u najtamniji ugao stana, osećam se tako bedno...pustite me, imam pravo još jednom da plačem...ne dodirujte me, imam utisak da ću se raspasti od dodira. Bože, samo da prestane više da opada...

DAN POSLE

Ok, idemo dalje, danas je novi dan, nova terapija, nema više suza, dosta je bilo! Prolazim pored muškog frizera, zakazujem šišanje, idem na terapiju, usput kupujem periku, pogled mi pada na izlog radnje, ne prepoznajem se. Ovo nisam ja, ovo nisam ja, ponavljam u sebi, ..zvučim kao pokvarena ploča...ooo, živote teško..j...što bi rekao Džoni Štulić u pesmi uh, nema nazad, idemo napred,

Vraćam se kući,šta sad? Ništa samo napred idem da menjam imidž...ŠIŠANJEE!!!...

Pojavljujem se na vratima salona, frizer me jedva prepoznaje.

”Kako ti je luda perika!”

„Ha-ha, a sada Veca–kabriolet“ – kažem uz osmeh i skidam periku, tajac, svima je jasno, mladić koji se zatekao u salonu ustaje zgranut, izlazi ispred i pali cigaretu...”Uh baš sam kreten” .. prosaputah...

„Ma šta mu fali, neka ga, to je život, nije njemu teže nego tebi“ – reče brica i krenu da šiša na dvojku.

„Čoveče, pa ista si Sinéad O'Connor, vau, super ti stoji, stvarno.” Ha-ha, dobro je, friz nam je isti, samo još glas. Osetih olakšanje, sada je mnogo bolje, više nemam osećaj da se raspadam, konačno je prestala da opada.

„Hvala, i još jednom izvinite na nastupu“, namignuh dečku ispred salona...

Idem da menjam život!

DAN DANAŠNJI

Da, danas je dan kada mogu da Vam kažem svoja iskustva I posavetujem Vas.,Mogu da Vam kažem drage moje,da će kosa posle hemio terapije da Vam raste,gušća I luđa nego što je bila,znam da ćete biti srećne I nasmejane jer ste pobedile sve ono što je pratilo hemioterapiju,mučnine,povraćanje,iscrpljenost,suze,pune ruke kose.
I ako ste plakale u tom trenutku,neka ste,I ja sam, to je normalno,niko za to nije spreman.Ali danas više nemate na to pravo jer Vam je pružena nova šansa da uživamo u životu I trebate biti zahvalne na tome.Ono što možemo jeste da prenesemo svoja iskustva drugima,da im pomognemo da što lakše prođu kroz taj težak period,da izdrže.
U Ženskom centru “Milica “ U Vrnjačkoj Banji možete naći pomoć I podršku.Tu smo da Vas posavetujemo kako da se pripremite za trenutak kad počnete da gubite kosu.Kod nas možete naći perike koje ćete nositi dok prolazite kroz hemioterapiju,O perikama se brine naša drugarica Nina iz frizerskog salona “ELIT”TC Robna kuća Vrnjačka Banja.Ona će vas naučiti kako da održavate,čuvae perike I kako tretirati kosu I kožu glave..

Dok prolazite kroz taj neprijatni period u vašem životu naša preporuka je da

PS..Upućujem poziv svima Vama koji imae višak perika da pošaljete ili donesete u prostorije Ženskog centra “Milica” Vrnjačka Banja Nemanjina 8/16 ili u Dnevni centar “Milica” ul Olge Jovičić 6a ( ispod pansiona Vuk)Vrnjačka Banja.hvala!!!