Nalor

Značaj grupa samo-pomoći za žene sa rakom dojke

Grupe samo-pomoći namenjene ženama koje boluju od rakom dojke ne razlikuje se mnogo od grupa za žene koje imaju druge zdravstvene probleme. U grupama podrške/samo-pomoći za žene obolele od raka dojke, razmena pojedniačnih i zajedničkih iskustava su osnovna tema sesija. Žene treba da uče iz svojih iskustava. One postaju stručnjakinje u bolesti sa kojom se suočavaju, tako da mogu da pomognu i drugim ženama sa sličnim iskustvima. Posebnost ovih grupa uglavnom je strah sa kojim se suočavaju i to da li je rak otkriven na vreme, da li je dao metastaze i/ili da li ova dijagnoza podrazumeva smrt.

Sama neizvesnost saznanja da boljuje od raka je ponekad ono što parališe ženu. Zbog toga fokus treba staviti na pitanja kako ponovo verovati moćima iscelenja svog tela, kako gledati život na pozitivan način i koji su prioriteti koje u svom životu postavlja sebi i drugima. Često se čuje od žena koje imaju ili su imale rak dojke, da se njihovo poimanje života dramatično promenilo. Neke stvari postanu nevažne, dok neke druge, do tada nevažne, postanu jako važne. Ovo je nešto što je zajedničko ne samo za žene obolele od raka dojke već i za sve druge koji su preživele/i rak, pa je važno razumeti da niste jedina čiji se život tako dramatično promenio posle otkrivanja raka. Prepoznavanje ove činjenice je jedno od glavnih koristi grupa samo-pomoći za žene sa rakom dojke.

Saznanje da boluje od raka dojke može imati veliki uticaj na poverenje koje je žena imala prema svom telu. Možda nikad nije ni napipala izraslinu, čak ni tokom samo-pregleda, a doktor/ka vam, ipak, saopšti da vaša dojka mora biti odstranjena.
Posle operacije žena se može suočiti sa niskim samopouzdanjem zbog značajne promene na svom telu, takođe, sa pitanjima seksualnosti i seksualnih odnosa sa svojim partnerom, sa izborom da li želi rekonstrukciju i sa svim mogućnostima, prednostima i manama, koje taj izbor nosi sa sobom. O svim ovim temama se može razgovarati u grupi samo-pomoći.

Članice grupe čak mogu i umreti tokom trajanja grupe samo-pomoći i grupa će morati da se suoči sa emocijama izazvanim gubitkom nekog ko vam je postao drag i podseća učesnice da i one mogu biti sledeće.

Grupe samo-pomoći ženama obolelim od raka omogućavaju da upotrebe sopstvenu intuiciju i maštu, a da saopštavanjem svog iskustva drugima, možda po prvi put, rečima uobliče i iskažu, svoje potrebe, želje i nadanja. To ih uči kako da se suoče sa zdravstvenim i ostalim važnim pitanjima u svojim životima koje je pred njih postavila bolest. Takodje, jedna od druge uče, kako da postanu jake i kako da veruju svojim unutrašnjim bićima. Voditeljice grupa samopomoći će ih naučiti mnoge vežbe i postupke koje će im olakšati put do snalaženja i prihvatanja života u novonastalim uslovima.

Grupe samo-pomoći dragocena su pomoć ženama koje su obolele od raka dojke, jer se na njima uče i mnogobrojne vežbe koje omogućavaju savladavanje prepreka, otkrivanje ciljeva, povećanje samopuzdanja i samopoštovanja i vraćanje poverenja u sebe i osobe iz neposrednog okruženja.