Nalor

Da li ste znali da većina žena nosi pogrešne veličine grudnjaka?

Dojka kao simbol majčinstva i ženstvenosti je i poseban i specifičan organ žene.Svoj rast i razvoj počinje sa početkom puberteta .

Grudi devojčice počinju da se uvećavaju sa delovanjem estrogena na mlečne kanaliće. Jedna dojka može početi da raste pre druge. Takođe, razvoj jedne dojke može biti brži od druge. Obično, međutim, one postaju po veličini iste. Dve godine pošto dojke započnu svoj rast kod devojčice nastaje prvo menstrualno krvarenje u životu – menarha.

Kada grudi prestaju da rastu?

Grudi počinju da rastu oko 10. godine starosti i prestaju približno oko 20. godine starosti.

U principu razvoj grudi prestaje u kasnom tinejdžerskom uzrastu, ali bi se mogle uvećati i posle toga u zavisnosti od raspodele masnoća i, svakako, tokom trudnoće. Oralna kontracepcija takođe može da pomogne njihovo povećanje, jer estrogen najčešće proširuje žlezde u grudima. Hranljivi dodaci sa fitoestrogenima deluju prema sličnom principu kod povećanja, ali su manje štetni.

Kolika je težina grudi?

Svaka dojka sa korpicom А teška je otprilike oko 150 gr, korpica В približno 300 gr, dojka sa korpicom С teška je oko 500 gr i D korpica – oko 700 gr. Težina je, naravno, kod svake žene različita. Pored toga, postoji velika raznovrsnost veličina grudi koja se nikako ne podudara sa veličinama grudnjaka na tržištu donjeg veša.

Zašto je važno odabrati adekvatan model i veličinu grudnjaka?

Stalna ili duga iritacija ,pritisak ili stezanje može izazavati na dojci ,kao i svakom tkivu promene u smislu zapalenja ili nekroze tj.propadanja ili izmene kvaliteta pa i funkcije tkiva dojke.Dugim nošenjem loših grudnjaka javljaju se i bolni urezi na ramenima i grudima koji ometaju cirkulaciju dojki i vrata i dodatno opterećuju vrat i ramena.

Dobar grudnjak je jedan od faktora prevencije raka dojke!

Na šta treba obratiti pažnju kod izbora grudnjaka?

Kada izaberete grudnjak koji Vam odgovara, osećaćete se veoma prijatno, kao da je grudnjak deo Vašeg tela, moći ćete lako da „ispravite“ ledja i da se „isprsite“.

Kako odabrati veličinu grudnjaka?

Prilog priremila dr Jelena Đokić
doo Spektol Novi Sad
kontakt telefon 063/80 90 960

Grudnjake,silikonske proteze Spektol Anita možete naći u Ženskom centru“ Milica“tačnije u prostorijama našeg dnevnog centra ulica Olge Jovičić 6a Vrnjačka Banja, kao i u CENTRU Zdravka u Somboru, Filipa Kljajića 11 u prostorijama Društva za borbu protiv raka.Pacijentkinja kojoj je amputirana dojka, odmah po zarastanju rane ima pravo na eksternu silikonsku protezu na teret fonda RFZO, jednom godišnje, doživotno. Onkolog piše izveštaj a izabrani lekar nalog za protezu.Sa nalogom dođite kod nas i dobićete besplatno kvalitetne proteze.