Nalor

UPOZNAVANJE SA STOMOM

Za mnoge od Vas tema "Stoma" je nešto novo, pomalo strašno i nepoznato. Verovatno Vas plaši operativni zahvat, anestezija i nastavak života, koji uključuje egzistencijalne strahove i probleme kad je u pitanju društveni život.

U ovom tekstu upoznaćete se sa nekim bolničkim merama i smernicama koje Vas očekuju u toku boravka u bolnici. Ono što je važno da znate, jeste da ćete biti dobro zbrinuti od strane stručnog osoblja i edukovani u nezi stome.

FORMIRANJE STOME

Stoma se može izvesti na svakom delu digestivne cevi. Razlozi (indikacije) za to su povrede (traume) organa trbušne duplje, eksplozivne povrede trbuha, različita oboljenja gastrointestinalnog trakta kao i okolnih organa u trbušnoj duplji. Mogu biti privremene i stalne.

Upoznavanje sa stomom

Nakon dijagnostike i kliničkog pregleda, prikupićete svu potrebnu dokumentaciju (laboratorijske provere krvi, internističke nalaze, anestezijsku potvrdu za operaciju u opštoj anesteziji..). Pri dolasku na odeljenje otvorićete istoriju bolesti , potom će medicinska sestra da Vas smesti u sobu i upozna sa daljim tokom pripreme za operaciju. Ono što sledi je sledeće: brijanje operativnog polja, čišćenje creva, obeležavanje mesta gde će biti stoma, profilaksa tromboze, uključivanje antibiotske terapije i nadoknada tecnosti infuzionim rastvorima.

Upoznavanje sa stomom

Neka od sredstava za čišćenje su klistir, fortrans, picoprep...

Upoznavanje sa stomom

Nakon operacije o stomi brine odeljenska sestra i lekar. Pratiće se izgled stome i sadržaj u kesi. Medicinska sestra će vam pomoći da se što pre aktivirate i osamostalite i praćenju i nezi stome kao i u menjanju stoma pomagala.

Komplikacije koje mogu da se jave nakon operacije su sledeće: trbušna kila, nemogućnost kontrole stolice, prolaps stome

Upoznavanje sa stomom

upadanje stome, krvarenje, nekroza stome.

Upoznavanje sa stomom

Komplikacije imaju svoje uzroke, posledice a naravno mogu i da se leče.

Nataša Čelebić, medicinska sestra-tehničar
Abdominalna,endokrina i transplantaciona hirurgija, Novi Sad