Nalor

Priča pobednice

Draga moja prijateljice,

Moje prijateljice i ja smo to preživele. Ranije se desilo nama. Sada se dešava tebi. Uplašena si i očajna. Dobro je ako možeš da plačeš. Svaka suza odnosi po delić straha koji te sputava da mirno razmišljaš.

Pokušaj! Razmisli.

Sve češće se priča o tome da je rak izlečiv. Poveruj u to, jer je istina. Mnoge od nas bile su bolesne pre 5, 10, 15 godina. Zato poveruj odmah da ćeš se izlečiti. To je uvek prvi i najvažniji korak kojim ćeš započeti lečenje. Odbaci svaku sumnju.

Lekar ti je rekao da postoji OPERACIJA. Šta će se desiti? Šta ćeš dobiti operacijom?

Evo: odstraniće ti rak. Posle operacije nećeš više imati tu opasnu izraslinu koja se sada nalazi u tvojoj dojci. Operacija znači i da će ti odstraniti deo dojke ili celu dojku. Možda će ti ugraditi implantat (novu dojku). A možda ćeš nositi protezu. U oba slučaja ( kada se obučeš) izledaćeš isto kao i pre operacije. Istina je da ćeš imati ožiljak od operacije. Na to ćeš se vremenom navići jer to je ipak mala cena za život - koji se nastavlja.

Posle operacije lekari će ti reći da ćeš primati HEMIOTERAPIJU. To su lekovi od kojih će ti možda opasti kosa. A možda će ti biti muka dok ih primaš... Ova terapija ne boli, ali je neprijatna. Mi sada pričamo o tome kao o događaju iz prošlosti. Tako ćeš i ti proći kroz to. I samo ćeš se sećati.

Da budu sigurni da su sve loše ćelije iz tvog tela očistili, lekari će ti možda preporučiti ZRAČENJE. Zračenje se vrši u većim zdravstvenim centrima koji imaju aparate potrebne za to. Provešćeš jedno vreme u nekom od tih centara dok se ne završi zračenje.

I to je to - što se tiče medicine i lekara.

Ali postoji i ono što je nepodnošljivo dok traje - tvoj strah; nesanica; tvoje crne misli...

Zbog pitanja koja te muče, napisana je ova knjižica. U njoj ćeš naći odgovore na sva pitanja o tvom lečenju koja će ti dati lekari koji nas leče.

A onaj deo tebe koji se boji i koji sumnja - taj deo ima nas koje smo prošle kroz sve to. Mi znamo kakve misli te muče jer imamo to iskustvo. I rado ćemo ga podeliti sa tobom. Veliki broj žena preživeo je ono što ti sada preživljavaš. I sve nas je više. I imamo sve više iskustva. Znamo kako se pobeđuje rak dojke.

Zato: