Nalor

E-cigarete štetnije od običnih – novi dokazi

Objavljeno: 30.01.2015.

Klara Crnjac, dr. med.

Znanstvenici su pronašli povišene razine poznatog karcinogena formaldehida u parama elektronskih cigareta kada se one koriste na višem naponu, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine. Rizik od karcinoma pri takvoj upotrebi višestruko je veći nego kod uobičajenih cigareta.

korisnik jedne e-cigarete koja isparava 3.0 mL tekućine dnevno udiše 14.4 mg formaldehida dnevno. Procjenjuje se da pri upotrebi 20 običnih cigareta taj broj iznosi 3.0 mg. Rizik oboljenja od karcinoma je, navode stručnjaci, 5 do 15 puta veći kod dugotrajne uporabe e-cigareta.

Spojevi koji otpuštaju formaldehid pronađeni su samo pri višim naponima (5.0 V), i to 380 µg formaldehida u uzorku od 10 oblačića koji se inače udahnu. Time korisnik jedne e-cigarete koja isparava 3.0 mL tekućine dnevno udiše 14.4 mg formaldehida dnevno. Procjenjuje se da pri upotrebi 20 običnih cigareta taj broj iznosi 3.0 mg. Rizik oboljenja od karcinoma je, navode stručnjaci, 5 do 15 puta veći kod dugotrajne uporabe e-cigareta na ovaj način u odnosu na obične cigarete.

Kritičari studije preispituju uvjete analize aerosola iz e-cigareta koji navodno ne odgovaraju stvarnima, no autori navode kako su kupili uređaj u trgovinama koje prodaju e-cigarete i slične uređaje te potom u standardnim uvjetima analizirali dvosekundni oblačić koji se obično udahne.

Tekućine koje se koriste u e-cigaretama najčešće sadržavaju propilen glikol, glicerol, nikotin i arome. Formaldehid je raspadni produkt propilen glikola. Sastav tekućine koja se koristi u e-cigaretama u Hrvatskoj uglavnom nije istaknuta na proizvodu, na što svakako treba upozoriti potrošače elektronskih cigareta.

N Engl J Med 2015; 372:392-394 DOI: 10.1056/NEJMc1413069

Komentar: SZO se izjasnila da u svim prostorima gde je zabranjeno pušenje cigareta isto je zabranjena i upotreba e-cigareta.

Ipak pravila postoje ne samo da se poštuju već i krše tako da smo svedoci sve veće zloupotrebe na javnim mestima kao što su škole, sportski tereni, zdravstvene ustanove i sl. da se one nesankcionisano koriste. Estetika kod žene je jedna od ključnih faktora za odabir neke stvari pa tako su i e-cigarete ali za žene sa posebnim kristalima u boji. Poznati umetnici zarad novčane dobiti upuštaju se u reklamiranje i takvih proizvoda kao što su e-cigarete ne misleći na decu koja ih oponašaju i da na taj način stvaraju male zavisnike a sve zbog finansijske dobiti.

Koliko košta zdravlje?

Potrudimo se da se Zakon primenjuje u našim sredinama da se sankcionišu oni koji ugrožavaju nas nepušače ali i sebe rukovodeći se onom: “Bože oprosti im što ne znaju šta čine”.

Predsednica
Asocijacija za unapređenje zdravlja
spec.sms Vesna Imbronjev