Nalor

Osteoporoza

Osteoporoza je česta metabolička bolest kostiju u kojoj dolazi do smanjenja gustine kostiju - čvrstina kostiju se smanjuje i kosti postaju vrlo podložne lomljenju. Ova bolest najčešće pogađa žene u menopauzi. Stanje koje prethodi osteoporozi naziva se osteopenija koja podrazumeva smanjenu koštanu gustinu. Ukoliko se ne leči vodi u osteoporozu. Ključni razlog nastanka osteoproze je gubitak polnih hormona (estrogena).
Faktori rizika su gubitak estrogena (ženski polni hormon), rana menopauza (pre 45 godine života),genetska predispozicija, rano uklanjanje jajnika, slab unos kalcijuma, alkoholizam i nedostatak fizičke aktivnost. Osim toga, neki lekovi poput kortikosteroida, mogu pojačati izglede da dođe do demineralizacija kostiju. Hipertireoza (pojačano lučenje hormona štitne žlezde) pojačaće izglede da dođe do osteoporoze. Osim toga, manjak vitamina D i kalcijuma verojatno je važan faktor rizika razvoja osteoporoze. Takođe, brojne bolesti mogu biti faktor rizika razvoja osteoporoze.
Mehanizam nastanka svih slučajeva osteoporoze je neravnoteža u izgradnji i razgradnji mineralnog koštanog matriksa. Naime, u kostima se nalaze dve vrste koštanih stanica, osteoklasi i osteoblasti. Osteoblasti vrše izgradnju kostiju i u koštani matriks ugrađuju minerale, povećavajući gustinu kostiju. Osteoklasti, pak, razgrađuju mineralni matriks i snižavaju gustinu kostiju. Pojačana aktivnost osteoblasta snižava koncentraciju kalcijuma, dok osteoklasti povećavaju koncetraciju kalcijuma. Na ravnozežu između osteoklasta i osteoblasta jako utiču nutrtivnii i hormonski faktori. Za izgradnju kostiju jako su bitni kalcijum i vitamin D, pa ako njih mena u dovoljnim količinama izgradnja kostiju je slabija. Aktivnost osteoklasta i demineralizaciju kostiju potstiču paratiroidni hormon i kortikosteroidi, a aktivnost osteoblasta i mineralizaciju kostiju potstiču kalcitonin i polni hormoni estrogen i testosteron.
Telesna aktivnost ima dvojaku ulogu - telesna aktivnost tokom celog života smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Pogotovo je bitna telesna aktivnost tokom adolescentskog doba, jer se tada izgrađuje maksimalna gustina kostiju od koje će u kasnim godinama života zavisiti (ne)sklonost osteoporozi. S druge strane, preterana telesna aktivnost ponekad može biti negativna - poznato je da su mnogi maratonci u kasnijim godinama života dobili tešku osteoporozu.

OSTEOPOROZA I VEŽBE

Svakodnevne fizičke aktivnosti kao što su pešačenje, plivanje,vožnja bicikle i vežbe istezanja mišića, preduslov su zdravog života uopšte, ali su posebno značajne u prevenciji osteoporoze, kako bi se sprečio gubitak koštane mase. Vežbe daju dobre rezultate jedino ukoliko se rade redovno.

Koje vežbe i koliko često?

Nudimo vam neke od vežbi koje su korisne za očuvanje zdravlja vaših kostiju.

PROGRAM VEŽBI ZA OSTEOPOROZU

1. Zagrevanje: Hodajte u mestu 2 – 3 minuta.

2. Vežba disanja: U sedećem položaju udišući raširite laktove prema van, spojite lopatice. Izdišući ruke vratite ispred sebe. Vežbu ponovite 20 puta.

3. U rukama držite tegove od 1 kg. Ruke podignete ispred sebe, raširite , skupite i spustite. Vežbu ponovite 10 – 15 puta .

4. Ležeći na leđima istežite ruke prema gore a noge prema dole. Zadržite položaj 6 sekundi.
Vežbu ponovite 10 puta.

5. Savijete noge u kolenima, laktovima koji su u položaju pod uglom od 90 stepeni oduprite se o podlogu, udišući zategnete trbušne mišiće i mišiće zadnjice i podignete zadnjicu i donji deo leđa od poda, zadržite 6 sekundi.
Vežbu ponovite 10 puta.

6. Udahnite, uvucite trbuh i rukama se podignite prema kolenima da leđa ostanu pritisnuta uz podlogu i zadržite položaj 6 sekundi. Vežbu ponovite 10 puta.

7. Ležeći na boku ,savijete donju nogu , gornju potpuno zategnete i podignete 30 cm od poda zadržite položaj 6 sekundi. Vežbu ponovite 10 puta na svakom boku.
Napomena: Oko gležnja možete staviti teg od 1kg.

8. U četveronožnom položaju podignete jednu nogu do ravnine sa telom. U tom položaju zadržite 6 sekundi.
Vežbu ponovite 10 puta sa svakom nogom.
Napomena: Oko gležnja možete staviti teg od 1kg.

9. Udahnite, podignite desnu ruku i levu nogu od podloge, ostanite u tom položaju 6 sekundi.
Vežbu ponovite 10 puta sa svake strane.

10. Vežba ravnoteže. Stanete naspram zida, podignete se na jednu nogu uz pridržavanje. Zatvorite oči i pokušajte raširiti ruke. U tom položaju ostanete par sekundi pa vratite ruke na zid. Promenite nogu i ponovite isto sa drugom nogom Ponovite vežbu 10 puta.

Deo teksta preuzet sa internet sajtova:
http://www.xsport.rs/forum/anatomija-medicina/osteoporoza/?wap2
http://www.fizioterapija.rs/osteoporoza/
http://www.osteoporoza.ba/ba/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=63
http://sr.wikipedia.org/wiki/Osteoporoza

vežbe izvodi:
Snežana Drašković
master profesor sporta i fizičkog vaspitanja